Hogyan szabadulj meg a felesleges dolgoktól?

2020.02.17

Szabadulj meg a lomoktól! Lomtalanítás másképpen!

A rendetlenség káros hatásairól és a rend megteremtéséről mindenkinek egyedi elgondolásai vannak. "Rend a lelke mindennek" mondásunk is mindenkinek mást jelenthet. Hogyan lehet mégis megszabadulnia felesleges dolgoktól, lomoktól?

 Pedig jó ha tudjuk, hogy a fölösleges tárgyaktól akkor is meg kell szabadulni, ha nehéz!


Rendetlenségről és a rendrakásról feng shui szemmel:


 • Lombtalanítás egyesével minden helyiséget polcot szekrényt és fiókot
 • Nagytakarítás felesleges tárgyaktól való megválás
 • Nem szeretem tárgyak és a nem használt tárgyak
 • 1 éve nem használt ruhák (majd jó lesz még valamikor), soha fel nem vett ruhák
 • Törött, csorbult díszek melyeknek az energiája már nem az, mintha egyben lenne.
 • Olyan díszek melyeket másoktól kaptunk, de nem szeretünk
 • Elromlott elektronikus dolgok vagy megjavítani vagy kidobni
 • Elhalt személyektől tárgyak melyek az elmúlásra emlékeztetnek
 • Hulladékok, ami mások számara értékes --» eladni
 • Szemét mások számára is értéktelenek --» kidobni


Ez az első lépés a felesleges dolgok, kacatok, lomok megszabadulásához.

Lombtalanítás és rendrakás után a zsúfoltság érzése megszűnik, érzékelhető nagyobb tér, több levegő.Átlagos otthonoknál ez a kép ugrik be: az előtérben sok cipő, gyűjtő kosarak a játékoknak, gardróbszekrény, mely mindent elnyel,  tusfürdős flakonok a kád szélén.


Nem azt mondom, hogy állandóan patyolat rendnek kell lennie.

De ahhoz, hogy energiával dúsított légkörben éljünk át kell esni a naaaaagy selejtezésen.

A nyugtalan lakás érzetét ekkor már el is felejthetjük. Ki az aki nem szereti a rendet? Ki az aki nem szeretne egy nyugodt otthonban élni, ami mindig hazavár?


A háborús időkben készíttet tárgyak szépek, de azok inkább egy múzeumba valók, mint lakásba. Nagymamáink horgolt terítői a fiók mélyen sok helyet elfoglalhatnak és sajnos rezgéseket is kibocsájtanak. Különböző alkoholos üvegek a vitrinbe vagy a szekrény tetején egyfajta szentimentalizmus is lehet, főleg ugye, ha üresek. Megvan minden korszak szépsége, de tudni kell a helyüket, mi hova való.

Az előző évtizedek fogyasztói felhalmozása után végre eljutottunk oda, hogy rájöjjünk, nem feltétlenül a tárgyakban kell keresni a boldogságot, a felesleges holmikkal foglalkozás pedig több nyűgöt jelent, mint örömet.

Amikor a felesleges dolgoktól megszabadulunk biztos, hogy egy percre sem fognak hiányozni.

Hogyan selejtezzünk és szabaduljunk dolgoktól, lomoktól, hogy ne kússzanak vissza a mindennapokba?

Szánj rá időt!

A selejtezés praktikus hossza nyilván függ a lakás méretétől is. Körülbelül egy ötven négyzetméteres lakás, szombat reggeltől - vasárnap estig biztos belefér. A lomoktól felesleges dolgoktól jelentősen megszabadulhatunk egy hétvége alatt. Családi háznál és kóros gyűjtögetőknél biztos több időre lehet szükség. Arra viszont ügyeljetek , hogy ne húzzátok el az időt, mert az újra és újra előröl kezdés jelent. Magyarán szólva piszmogást jelent, ami eltarthat akár 365 napig is. Jobb egy nagy levegővétellel rászánni az időt és hajrá.


Tudatosítsd magadban, miért ragaszkodsz a tárgyaidhoz

Selejtezés utólagosan: ha mégis marad olyan dolog, amit elsőre nem sikerült megszabadulni. Lehet megesett a szíved egy egy olyan dolgon, amit nem kellene mégsem kidobni, aztán rájöttél, hogy mégsem annyira fontos. (mert drága volt, mert ajándékba kaptad, mert majd jó lesz valamire.)

Szó ami szó, nulladik lépésként azt javaslom, gondold át, milyen hiedelmek vagy beléd súlykolt szabályok miatt ragaszkodsz a kacatokhoz, aztán engedd el, amit el kell.

A tárgyakhoz való kötődésünknek megvan a maga etikai kódexe: belém is azt plántálta a társadalom, hogy amit jó szívvel adtak, azt illetlenség tovább adni, hiába nincs szükségem az adott holmira, tárolgatni KELL. A szerencsésen begyűjtött cuccokat muszáj becsülnöm, mert minél nagyobb a tárgyi vagyonom, annál boldogabbnak KELL lennem. Mellesleg jöhet háború, becsapódhat egy meteorit vagy megtámadhatnak bennünket a földönkívüliek, és akkor majd biztos örülni fogok, hogy nem két váltás ágynemű van a komódban, hanem hat.

Döntsd el, mit teszel a feleslegessé vált dolgokkal


 • filléres áron eladni az interneten vagy offline
 • továbbajándékozni valakinek, aki örül neki
 • a maradékot pedig szeretetszolgálatokhoz juttatni, mert ami neked kacat, másnak hasznos lehet.

Tégy rendet az otthonodban, aztán tartsd is meg!

A lomtalanítás nem egyenlő a félévente vagy évente megtartott nagytakarítással, amikor az ember megszabadul néhány tönkrement cucctól. Inkább egy olyan nagyobb volumenű selejtezésről beszélek, amikor a saját tárgyi függőségeinktől megszabadulva felismerjük mire van valóban szükségünk és mi az, amiben tényleg örömünket leljük. Kétlem, hogy az ázsiai országokból rendelt századik holmi lenne számotokra a boldogság forrása.

Minimalista életmód, egyszerű otthon, tudatos vásárlás egy olyan utat mutat, ami kivisz ebből a felhalmozó káoszból. Lomtalaníts úgy egyszer, hogy utána ne gyűljön fel ismét a lom, kupac. Tényleg azt tartsd meg, amire mindenképpen szükséged van és lesz. Megszokásból soha ne rakosgass dolgokat. Így mindig karban tarthatod az otthonodat. Ha ezt akár meg is tanulnád a tudatos tértisztítás fortélyait, akkor a webáruházban megtalálod!